150324: 1711 stembiljetten AGV foetsie

Bij de verkiezingen van Waterschap AGV zijn 1711 stembiljetten verdwenen.
Lijsttrekker Hans Bremer van Eigen Woning en Water! vind dat zeer vreemd.
Hans Bremer was 10 jaar voorzitter van een stembureau en heeft nooit meegemaakt dat kiezers hun stembiljet meenamen. Hans Bremer: “Het gebeurde wel eens dat mensen een stembiljet ” wilde meenemen, maar dat werd vrijwel altijd opgemerkt door een lid van het stembureau. Ik ben meer dan 20 keer voorzitter van een stembureau geweest en heb slechts 1 keer meegemaakt dat een kiezer er vandoor ging met het stembiljet. Dat er nu bij AGV 1711 stembiljetten zijn verdwenen is dus een extreem hoog aantal. “
Het toont ook aan dat de kiezers niet echt waren geïnteresseerd   in de verkiezingen van het waterschap. Dit blijkt ook uit het extreem hoge aantal blanco uitgebrachte stemmen en het aantal ongeldige stemmen.
Het aantal blanco uitgebrachte stemmen was ruim voldoende om 1 van de 23 zetels te bemachtigen.
Ook de 4715 ongeldige stemmen is relatief zeer hoog.
Als meneer of mevrouw blanco een partij had opgericht hadden zij zeker 1zetel bemachtigd.
In de stembureaus zijn 2085 stembiljetten minder geteld, dan er stempassen zijn ingeleverd.  Deze stembiljetten zijn dus meegenomen.
In andere stembureaus zijn 376 stembiljetten meer geteld, dan dat er stempassen zijn ingeleverd. Waarschijnlijk hebben 376 mensen stembiljetten in een ander stembureau in de bus gestopt of heeft iemand anders dat gedaan.
Het hoge aantal blanco en ongeldige stemmen heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat kiezers zeer slecht geïnformeerd waren over de standpunten van de partijen.

Voor het proces-verbaal van de verkiezingen: zie  proces-verbaal.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , . Bookmark de permalink.